Autisme en rijles
Mensen met autisme (ASS) leren en denken anders dan mensen zonder deze diagnose. Autisme zegt echter niets over hoe slim je bent, of je een leuke baan kunt vinden en dus ook niet of iemand met autisme veilig aan het verkeer kan deelnemen. Ieder mens is anders, met eigen uitdagingen en eigen vaardigheden.
Autisme zegt wel iets over hoe je informatie verwerkt en toepast. Dit kan gevolgen hebben voor het juist inschatten van verkeerssituaties. Acties van andere verkeersdeelnemers en (gewijzigde) verkeerssituaties moeten juist geïnterpreteerd worden. Je moet bovendien niet alleen in staat zijn om te begrijpen wat de ander van plan is, maar er ook nog eens juist op weten te reageren en dit alles binnen een beperkte tijd. Je eigen gedrag moet hier vlotjes op afgestemd worden. Dit zijn zaken die heel belangrijk zijn in het verkeer. Voor iemand met autisme en zijn omgeving, is actieve deelname aan het verkeer dan ook een extra zorg. Beschik je wel over voldoende inzicht om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen?
Leren autorijden is voor iedereen in zekere mate stressvol en soms zelfs beangstigend. Je moet op veel dingen letten en van alles tegelijk doen. Dit moet iedereen leren, maar voor personen met autisme kan dit extra moeilijk zijn en meer stress opleveren. Uit ervaring weten we echter dat mensen met autisme met een goede begeleiding en extra oefening kunnen leren autorijden en bovendien meestal goede bestuurders zijn.
De essentie van de begeleiding van jou zit hem in het zo duidelijk, concreet mogelijk en geduldig zijn. Alles wordt stap voor stap behandeld. Je krijgt alle tijd om de informatie te verwerken. We zullen veel oefenen in verschillende verkeerssituaties, zodat de handelingen geautomatiseerd worden.
Met de juiste begeleiding tijdens de rijles is het gelukkig ook voor jou heel goed mogelijk het rijbewijs te halen!